Αύγουστος 27, 2019/
  • By admin
  • 343

Πρόπολη είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

Η πρόπολη δεν επιτρέπει μέσα στην κυψέλη την ανάπτυξη δυσοσμιών και μικροβίων είναι δηλαδή ένα φυσικό απολυμαντικό. Το χρώμα της εξαρτάται από την φυτική της σύσταση συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη.

Στο εμπόριο την βρίσκουμε σε κατεργασμένη μορφή ή σε υγρή όπως το βάμμα πρόπολης.

Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέλισσες κλείνουν την είσοδο της φωλιάς τους (προ της πόλης) για να προστατευθούν από τους εχθρούς όπως είναι η κόκκινη σφήγκα (σκούρκος) και η πεταλούδα άτροπος η αχερόντεια.

Χημική σύσταση

Η πρόπολη περιέχει σε ποσοστό 55%ρητίνες και βάλσαμα ,κερί 30% ,αρωματικά και αιθέρια έλαια 10%,γύρη και άλλες οργανικές ουσίες 5%.

Η πρόπολη περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες , φλαβονόλες , φλαβονόνες που έχουν αντιφλεγμονική δράση, προστατεύουν την βιταμίνη C από οξειδώσεις ,έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία , αναστέλλουν την συνάθροιση ερυθροκυτάρων και έχουν βακτηριοστατικές, βακτηριοκτόνες και αντισηπτικές ιδιότητες.

propolis

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στον ανθρώπινο οργανισμό για την θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων της στοματικής κοιλότητας,για την αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη της ρευματικής αρθρίτιδας .κατά του κνησμού και της φαρυγγίτιδας.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, σε λοσιόν, σε κρέμες προσώπου σε σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόκρεμες.

Χρησιμοποιείται σε γιαλιστικά βερνίκια επίπλων και κυρίως βερνίκια για τα βιολιά που είναι το κύριο συστατικό.

Subscribe for weekly news
Follow us